Events / Workshops

Discover all WONDER events here. Click through to an event of your choice to register.
All WONDER exhibitions are free to visit during opening days and hours. Discover them HERE.
20.10
WONDER opening
Welcome from 18h00 for the WONDER opening at the Budafabriek in Kortrijk. The exhibitions can be visited that evening until 23h00. You can also join the Architecture Prize Presentation at 19h00 and the lecture The Productive City at 20h00.
20.10
Uitreiking Architectuurprijs Kortrijk
Uitreiking Architectuurprijs Kortrijk
De Architectuurprijs Kortrijk wil kleinschalige projecten van bouwheren met durf en van bijzondere architecten in de kijker zetten. Het gaat zowel om nieuwbouwprojecten als om renovatieprojecten waarin erfgoedwaarden in de verf worden gezet (of de combinatie van beide). Deze prijs wordt uitgereikt door AK (Architectuur Kortrijk) en ABEKO (Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk) in samenwerking met de stad Kortrijk op donderdag 20 oktober om 19u00 in de Budafabriek (vrije toegang).
20.10
Lezing De productieve stad
Lezing De productieve stad
De maakindustrie vormt een toegevoegde waarde voor een stad. TRANS architectuur | stedenbouw werkt(e) aan uiteenlopende projecten in Gent en Kortrijk die het thema bijzonder actueel en relevant maken. De lezing wordt voorafgegaan door de uitreiking van de architectuurprijs Kortrijk.
21.10
Creativity Summit
Creativity Summit
Welkom op vrijdag 21 oktober 2022 voor onze Creativity Summit, in het kader van het unieke WONDER Kortrijk Creativity Festival in de Budafabriek. We wisselen inspirerende regionale cases van bedrijven en ontwerpers rond circulaire economie en innovatie in de zorg af met een boeiend internationaal verhaal uit het UNESCO Creative Cities Network.
21.10
Workshop: Design voor intuïtieve assemblage
Workshop: Design voor intuïtieve assemblage
Ben je in je professionele leven bezig met producten ontwerpen die manueel worden geassembleerd? Davy Parmentier van UGent design.nexus onderzocht tijdens zijn doctoraat een methodiek om producten fool-proof te ontwerpen voor betere manuele assemblage. In deze workshop ervaar en leer je zelf werken met de methodiek. Doelgroep; R&D ontwerpers, designers, productie verantwoordelijken, …
25.10
Uitreiking Commerce Design Kortrijk Awards
Uitreiking Commerce Design Kortrijk Awards
Met de Commerce Design Kortrijk Award zetten Stad Kortrijk en Designregio Kortrijk creatieve en innovatieve handelszaken én ontwerpers in de kijker. Op 25 oktober maken we de winnaars bekend van de tweede editie van deze Award. Zowel de kandidaten die één van de Jury Grand Prizes in de wacht slepen als de winnaar van de Public’s Choice Award worden op deze avond feestelijk gehuldigd.
27.10
Innovatiecongres - Verderkijkers
Innovatiecongres - Verderkijkers
Neem deel aan een avond vol wondering tech. Laat je in vervoering brengen door innovatieve mensen en verhalen op hét innovatiecongres van Voka West-Vlaanderen. We werpen een kritische blik op technologie en zetten de mooiste ‘wondering stories’ in de innovatieve spotlights.
28.10
4n20 TALKS: Art Thinking, kruisbestuiving tussen kunstenaars en ondernemers
4n20 TALKS: Lezing “Kruisbestuiving tussen kunst en ondernemen” met Julie Vandenbroucke van Arteconomy. In gesprek met een aantal kunstenaars en ontwerpers. Thema: tussen Art en Company.
28.10
Interactive Projection Mapping
De laatstejaarsstudenten Bachelor Devine (Digital Design & Development) Howest palmen de gevel van Broelkaai 6 in. De studenten bouwen tijdens hun projectweek interactieve projecties en het gebouw vormt daarbij hun canvas. Zo word je ondergedompeld in een digitaal spektakel dat je kan aansturen met smartphones, tablets en sensoren. De “digital creatives” van Devine vullen de avond met verschillende creatieve experimenten en mini-games. Elke 20 minuten laat een andere student het beste van zichzelf op de gevel verschijnen en kan je als publiek zelf deelnemen in hun projecten.
29.10
Workshop tuft
Workshop tuft
Altijd al zelf een tapijt willen maken? Tijdens deze workshop tuften ga je aan de slag met een manueel tuftpistool en wol. Zo maak je een wand- of vloertapijt van jouw eigen ontwerp, een echte eye-catcher! We experimenteren met verschillende kleuren en lengtes van draden, structuren en vormen. Beeld: Maak&Transmettre
29.10
Talk: Touching a phygital world. Kunstenaars en ontwerpers in de hedendaagse digitaliteit.
Talk: Touching a phygital world. Kunstenaars en ontwerpers in de hedendaagse digitaliteit.
Wat betekent tactiele gevoeligheid in de fygitale tijd? En hoe gaan kunstenaars en ontwerpers om met actuele digitale ontwikkelingen? Op zaterdag 29 oktober gaat Anneleen Swillen, curator van de tentoonstelling, in gesprek met enkele kunstenaars en ontwerpers uit de tentoonstelling Super Tactility Soft Technology die momenteel loopt in museum Texture. Je ontdekt er het werk van jonge ontwerpers rond het tactiele in deze digitale tijd. Beeld: Benjamin Navet
03.11
Expertendag futureproof ondernemen in design
Expertendag futureproof ondernemen in design
Heb je als designbedrijf of ontwerper al wat kilometers op de teller? Dan zit je nu vast met nieuwe vragen en uitdagingen. Hoe onderneem je toekomstgericht? Met welke maatschappelijke evoluties hou je best rekening? Thema’s als inclusieve communicatie, duurzaamheid, authentiek leiderschap en artificiële intelligentie komen aan bod tijdens de Expertendag van Flanders DC rond futureproof ondernemen op donderdag 3 november in de Budafabriek, Kortrijk.
03.11
Talk: Designers en ingenieurs van de toekomst
Een interactieve lezing over de toekomstige jobs van designers en ingenieurs. De industrie evolueert versneld en dankzij nieuwe technologieën hebben hedendaagse ontwerpers een variatie aan kennis en vaardigheden nodig. Die snelle verandering roept echter ook vragen op. Welke rol zullen ontwerpers en ingenieurs moeten opnemen? Welke kennis en vaardigheden zullen ze moeten verwerven om relevant te blijven? De toekomstige vooruitzichten lijken best spannend. Vanuit Universiteit Gent campus Kortrijk en de Design.Nexus onderzoeksgroep geven we u tijdens een interactieve lezing antwoord op deze vragen. We hopen u zo warm te maken voor de toekomst, die niet enkel schrikwekkend is voor ontwerpers en ingenieurs, maar vooral extreem boeiend.
03.11
10 years Vivalyte
10 years Vivalyte
Is there a better time to celebrate our tenth anniversary than during an innovation festival? As a partner, we bring color and light to the Wonder Kortijk festival. And what is a festival without a pleasant moment of togetherness? That's why we are hijacking the bar of the Buda Factory on November 3, 2022 to host our very own Vivalyte Wonderbar. Join us for a toast to 10 years of luminous projects and many more creative years to come.
04.11
Workshop: styling van je producten en/of shop
Workshop: styling van je producten en/of shop
Mieke Van Biesen, freelance Visual merchandiser, etalagist, presentatiecoach en docent neemt je mee tijdens een 2 uur durende (gratis!) workshop vol tips and tricks om je producten te etaleren met een minimum aan hulpmiddelen.
04.11
4n20 TALKS: Design thinking & Education
Talk met Nikolaas Boucquey (Howest) over Design thinking en System thinking in creatieve processen. Authentiek leren. Thema: Design thinking & Education
05.11
Boekvoorstelling met kidsworkshop door illustrator Flore Deman
Boekvoorstelling met kidsworkshop door illustrator Flore Deman
Illustrator Flore Deman brengt twee wondermooie prentenboeken uit en wil dat met jou vieren! Ontdek ‘Het land van Ooit’ en ‘En ze leefden nog’ op deze duo-boekvoorstelling met voorleesmoment door auteurs Elisabeth Lucie en Femke Vanbelle, inkijk in het tekenproces door Flore Deman én kidsworkshop in de Budafabriek. Gratis, maar reserveren verplicht!
06.11
Museumzondag in Texture: Tast-Zin!
Museumzondag in Texture: Tast-Zin!
Op zondag 6 november kan je zelf aan de slag met enkele van de tentoongestelde installaties van de expo Super Tactility Soft Technology in Texture. Ontmoet hedendaagse ontwerpers die op eigenwijze manieren werken met textiel en ga in interactie met hun werk. Beeld: Knitting Space, Joanna Reuse en Magalie Delbeke
06.11
Workshop circulair zeepmaken
Workshop circulair zeepmaken
Tijdens de workshop leer je zeep maken via de trage, koude proces methode en gebruik je "rest" ingrediënten zoals koffiegruis en bierdraf! Deze specialere ingrediënten zijn perfect herbruikbaar om er een zalige scrub van te maken. Layla Cornelissen van Zeepzot toont je stap voor stap hoe je dat aanpakt. Georganiseerd in het kader van de Circulaire Cocreatie Hub en met de steun van ESF.
NL EN
Wonder – Kortrijk Creativity Festival – 20.10 - 06.11.2022