Menu
Wonder Creativity Festival WONDER Creativity Festival – 19.10 - 05.11.2023

Auditorium II

Auditorium II
Atelier Nooitgedacht is een nieuw initiatief in Kortrijk. Nooitgedacht is niet alleen een atelier waar zelfstandigen kunnen werken, maar is tegelijkertijd ook een café en een co-working.

Tijdens WONDER heeft Atelier Nooitgedacht het productiehuis Tegenadem uitgenodigd voor een uniek muzikaal optreden waarin zij hun auditorium tonen. In een poging een nieuwe brug te slaan tussen muzikanten en publiek getiteld; The Neurotic Aquarium of Mr. Fluff.

WAT IS EEN AUDITORIUM?

Het auditorium valt het best te typeren als een experimentele geluid- en opnamemachine. Een feedbackmonster. We snoeren de alledaagse en experimentele instrumenten met een mengtafel zo in elkaar, dat willekeurige ritmes en melodieën uit onze improvisaties onverwachts terugkeren. Bovendien: niets - geen hoestje, geen schoen op de houten trap - ontglipt de microfonen. Het auditorium dwingt ons als muzikanten af te wijken van onze gewoonte; anders luisteren; anders inpikken; curators van de ontsporing. Als we tijdens ons eerste auditorium ondervonden dat de gargantueske geluidswolk enkel bedwongen kan met de speelsheid van een kind, dan zetten we het onderzoek nu, grootser, verder. Samen met Cesar Janssens, drummer van Raymond van het Groenewoud en oprichter van collectief Jr.cE.sAr, bouwden we instrumenten uit het niets. Het publiek, in zijn luistervaardigheid uitgedaagd, wordt onderdeel van de willekeur van de mengtafel. Iedereen zal tijdens de performance iets verschillends opmerken. De een enerveert zich op een barkruk aan de toog, de ander zakt op zijn rug met de ogen dicht neer in zijn slaperige buik.

WAT IS TEGENADEM?

Waarschijnlijk is Tegenadem een collectief; een productiehuis — in ieder geval evenwichtig gefundeerd op tekst, geluid en beeld; vanuit de vaste overtuiging dat ieder kunstwerk intelligenter is dan zijn maker — met meesterwerken is het zo; hadden ze nooit bestaan, dan hadden we ze niet gemist, daarom troost hun aanwezigheid ons — Flannery O’Connor: There’s many a bestseller that could have been prevented by a good teacher, naar haar voorbeeld verwachten we van literatuur, muziek en cinema dat ze de lezer, luisteraar of kijker niet uitsluitend als passief element behandelt — Agnès Varda: Je ne veux pas montrer, mais donner aux gens l’envie de voir, zo dwingen wij liever met weinig middelen een blik en een oor af dan we met prijzige capriolen een versuikerd onderwerp oplepelen — bij elke nieuwe productie gaan zij compromisloos met kinderlijke nieuwsgierigheid als kompas op zoek naar de bodem — het risico te falen is daarbij cruciaal — zo koppelen zich de nieuwe horizonten die ze opzoeken ook steeds terug naar een verlangen los te breken uit de eigen kamer, het eigen scherm, de eigen gewoontes; een dorst naar artistieke zelforganisatie die, hopelijk, inspireert en uitnodigt tot samenwerking.

@tegenademproductie

De installatie blijft drie weken leven, spuwt uit wat hij heeft onthouden - de bezoekers worden uitgenodigd deze te temmen, tijdens volgende openingsuren:
Dinsdag – donderdag: 10:00-18:00
Vrijdag: 10:00-00:00
Zaterdag:  14:00-00:00


Live optreden!

De installatie zal live bespeeld worden tijdens de volgende momenten:
19 oktober: 20:30 – 22:00 uur
20 oktober: 20:30 – 22:00 uur
27 oktober: 20:30 – 22:00 uur
28 oktober: 20:30 – 22:00 uur
3 november: 20:30 – 22:00 uur
4 november: 20:30 – 22:00 uur

Georganiseerd door

Atelier Nooitgedacht

Locatie

Atelier Nooitgedacht
Hendrik Consciencestraat 36
Kortrijk
Wonder Creativity Festival