Menu
Wonder Creativity Festival WONDER Creativity Festival – 19.10 - 05.11.2023

Design for sustainability

Design for sustainability
Industrieel Ontwerpers krijgen vaak de vraag producten te ontwerpen met het oog op massaproductie: hoe efficiënt en grootschalig consumptiegoederen produceren?  Deze werkwijze vindt zijn oorsprong in de industriële revolutie, toen er massaal werd ingezet op machinale productie. Vandaag speelt ook het esthetische aspect, de vormgeving en de duurzaamheid van het product een factor waar rekening mee gehouden wordt.

Hoewel de industriële revolutie welvaart en economische groei heeft gebracht, heeft deze periode ook een schaduwzijde: erbarmelijke arbeidsomstandigheden, verstoorde ecosystemen en een groeiende afvalberg. Ontwerpers maken deel uit van deze consumptiemaatschappij maar ze bezitten tevens de kennis om oplossingen te vinden voor deze immense uitdagingen.

In de opleiding tot industrieel ingenieur industrieel ontwerpen (IO), worden studenten opgeleid met een brede, globale visie en een sterke technologische basis. Deze ingenieurs kunnen uitzoomen en het complete systeem begrijpen. Met dit inzicht  leggen ze op creatieve wijze verbanden tussen verschillende wetenschappelijke disciplines om zo duurzame, gebruiksvriendelijke producten te creëren. Bovendien bezitten IO-studenten de technische vaardigheden om ideeën om te zetten in tastbare producten met een betekenisvolle impact.

Kunstenaar Bram Van Acker schept met zijn kunstinstallatie ruimte voor verandering op mentaal niveau in deze veeleisende consumptiemaatschappij, overheerst door onze digitale gewoontes.  In hun projecten laten de IO-studenten zien hoe we op creatieve wijze onze mentale ruimte anders kunnen invullen en omgaan met een steeds veranderende wereld.

Georganiseerd door de opleiding Industrieel Ontwerpen van Ugent Campus Kortrijk in samenwerking met Bram Boris Van Acker, Doctor in de psychologie.

Georganiseerd door

UGent Campus Kortrijk & Bram Boris Van Acker

Locatie

Dam 71
Dam 71
Kortrijk
Wonder Creativity Festival