Budascoop

Over

Budascoop is één van de vaste locaties waar kunstencentrum BUDA zijn werking ontplooit: dagelijks is er in 3 filmzalen een verrassend aanbod van arthouse-cinema en in de 2 podiumzalen werken het hele jaar door podiumkunstenaars uit binnen-en buitenland aan nieuwe theater- en dansvoorstellingen, die vervolgens gepresenteerd tijdens een festival (coming up: www.nextfestival.eu).

Tijdens WONDER kan je van 20 tot 22 oktober in de Budascoop terecht voor Ecopolis. 
Ecopolis 2020 legt de vinger aan de pols en kijkt vooruit. Wat zijn de post-corona uitdagingen? Hoe voelen we ons terug deel van de natuur? Hoe ondersteunt dit een krachtdadig klimaat- en natuurbeleid? Welke transities zijn nodig – in stad, landbouw, enz.- voor een samenleving die mens en natuur respecteert.

Ecopolis is het jaarlijks rendez-vous voor wie begaan is met een duurzame toekomst en brengt auteurs uit binnen- en buitenland samen om in gesprek te gaan over de transitie naar een sociaalecologische samenleving

Kunstencentrum BUDA en Vormingplus MZW hacken de gesprekken en thema’s die er gelanceerd worden en trachten die te sporen met de Kortrijkse realiteit.

WONDER programma

Corona-lessen voor een veerkrachtige samenleving
Corona-lessen voor een veerkrachtige samenleving
20 oktober (20u15)
Georganiseerd door: kunstencentrum BUDA en Vormingplus MZW
De Kortrijkse schepenen Bert Herrewyn (bevoegd voor o.a. biodiversiteit, natuur en klimaat) en Wout Maddens (bevoegd voor o.m. stadsvernieuwingsprojecten en stedenbouw), gaan in gesprek met architect en stedenbouwkundige Luc Eeckhout (evr-architecten) en moderator Dirk Holemans (denktank Oikos) over de thema’s die wetenschappers, transitiedenkers en kunstenaars hierover in stelling brengen.

Hoe bouwen we veerkrachtige samenlevingen, die ecologisch en sociaal sterk staan? Hoe maken we van Kortrijk een weerbare stad? Hoever staat de stad, en welke stappen moeten nog genomen worden?
Tussendoor wordt het gesprek doorspekt met fragmenten uit het Ecopolis-festival van 18 oktober.
Steden vol natuur?
Steden vol natuur?
21 oktober (20u15)
Georganiseerd door: kunstencentrum BUDA en Vormingplus MZW
De Kortrijkse landschapsarchitect Denis Dujardin illustreert hoe burgerinitiatieven het verschil kunnen maken. Want het staat haaks op wat we denken: de stad zit vol natuur en landbouwgebieden zijn soms woestijnen. Maar overal is er werk aan de winkel. Zo is het groen in de stad ongelijk verdeeld en is er nood aan een andere visie op de open ruimte met versterkte dorpskernen.
Hij schenkt ook aandacht aan enkele Kortrijkse initiatieven die er in slagen om de burger terug in contact te laten komen met groen in de publieke ruimte.
Het Dier ontmoeten
Het Dier ontmoeten
22 oktober (20u15)
Georganiseerd door: kunstencentrum BUDA en Vormingplus MZW
Nog maar recent leren we hoe klein de verschillen tussen mens en dier wel zijn. Wat betekent een begripvolle relatie met dieren met erkenning van hun eigen vermogens? Een filmprogramma samengesteld door kunstencentrum BUDA en Kaaitheater.

Film in Budascoop: Au Hasard Balthazar
De Franse filmmaker Robert Bresson (1901-1999) is niet alleen een van de meest geliefde regisseurs onder filmcritici, maar ook onder filmmakers. Vandaar dat de term ’bressoniaans’ in omloop raakte. Het is vooral een verwijzing naar Bressons pure, simpel ogende stijl die – los van allerlei toeters en bellen – de nadruk legt op de essentie, en die vaak voor het gemak minimalistisch wordt genoemd. Au hasard Balthazar is een juweel, een simpel ogende vertelling rond het ezeltje Balthazar dat we samen met het meisje Marie op het Franse platteland zien opgroeien en sterven. De enorme melodramatische kracht van het strak vormgegeven verhaal grijpt je onherroepelijk naar de keel. Wat is er onschuldiger dan een ezeltje? En hoe wreed kan het lot zijn? Omdat Marie vrij vroeg in het verhaal een krans van margrietjes tussen Balthazars oren plant, is de link met het Christus-verhaal gelegd.

Jean-Luc Godard noemde Au hasard Balthazar ‘de wereld in anderhalf uur’.

Inleiding om 20:15 door Sven Hollebeke
NL FR