Suskewiet Visions

Suskewiet Visions
Kunstenaars David Shongo (DRC) & Filip Van Dingenen (België) ontwikkelden het project Suskewiet Visions. Dit project is geïnspireerd op de vinkenzetting, kortweg ‘suskewiet’ genoemd, een eeuwenoude volkssport. Een vinkenzetting bestaat uit het tellen van het gezang van gekooide vinken op een zwarte telstok. Shongo en Van Dingenen kopieerden de protocollen van deze sport en hercontextualiseerden de telstok als een meetinstrument om te luisteren naar onze natuurlijke omgeving. 
De door Shongo & Van Dingenen ontwikkelde observatietechnieken werden hierna toegepast op verschillende locaties in Zuid-West Vlaanderen en op verschillende plaatsen in Centraal Congo. Een reeks stoelen, opgesteld in een rij, nodigen de deelnemers uit om actief te luisteren naar hun omgeving en hun observaties te registreren op telstokken. De seriële markeringen op de zwarte houten stokken kunnen worden gezien als een tijdelijke efemere partituur geproduceerd in verschillende hoeken van de wereld en als bron voor een algoritmische geluidscompositie. Met dit project introduceren Shongo & Van Dingenen een alternatieve cartografie van het wereldwijde ecosysteem en een instrument om nieuwe relaties op te bouwen tussen mens en natuur.
Dit project is het resultaat van een 6 maand lange residentie in het kader van het Europese S+T+ARTS programma ‘Repairing The Present’, waarvoor Gluon samen met Snowball en Leiedal gastorganisatie zijn. 
Filip Van Dingenen (BE) is multidisciplinair kunstenaar en medeoprichter van de Ecole Mondiale in Brussel. Hij was onderzoeker aan LUCA School of Arts in Gent/ Brussel en geaffilieerd onderzoeker aan het Laboratorium voor Onderwijs en Samenleving van de KU Leuven. Hij was onderzoeker aan de Jan Van Eyck Academie (2013), associate artist in residence met Mark Dion bij ACA (2008), en ontwikkelde projecten in Artist Residency Programs in het Irish Museum of Modern Art (2008), Wiels Art Center (2009) Banff Arts Center (2013), Center for Contemporary Art Ujazdowski Castle (2015) en werkte in Ierland, Argentinië en Equatoriaal Guinea. Hij schreef talrijke artikels voor tijdschriften en magazines en is auteur van verschillende kunstenaarsboeken. Zijn werken en performances zijn gepresenteerd op 4th Istanbul Design Biennial (2018), Biennale de Casablanca (2018), LIAF, Noorwegen (2017), Royal Museum for Central Africa, Tervuren (2013), Museu da República, Rio de Janeiro (2009), Centro Cultural Español en Bata (2008), Santa Monica Art Center, Barcelona (2006), 7hours Haus19 - Humboldt University & Museum for Natural History Berlin (2005).
David Shongo (DRC) , opgeleid als computerwetenschapper, is pianist-songwriter, beeldend kunstenaar en geluidskunstenaar uit Lubumbashi, geboren in 1994. Zijn praktijk mixt muziek, geluid, fotografie en video en vertaalt zich vaak naar muzikale performances en installaties.  David Shongo gebruikt archieven, geluiden en beelden uit zijn omgeving om interactieve geluiden en visuele architectuur te creëren. Zijn muzikale taal is gebaseerd op de Congolese etnomusicologie met een experimentele jazz benadering. Hij doet onderzoek naar de harmonische eenwording van de etnische Congolese muziek vanuit de taalkundige pulsaties en de "Rhythmic Wheel" theorie van de Congolese pianist Ray Lema. Zijn beeldend werk draait om de psychologische analyse van het koloniale erfgoed van zijn land, de sociaal-economische veranderingen die samenhangen met de technologische evolutie en de exploitatie van de ondergrondse rijkdommen van Congo (coltan).

Georganiseerd door

Gluon, Snowball, Leiedal in het kader van S+T+ARTS

Locatie

Dam 2a, 8500 Kortrijk, Belgium
NL EN
Wonder – Kortrijk Creativity Festival – 20.10 - 06.11.2022