SOUND ART IN PUBLIC SPACES installaties

SOUND ART IN PUBLIC SPACES installaties
De openbare ruimte herdacht (rethinking public spaces)
Voor curator Raquel Castro horen onze steden geen “betonnen jungles” te zijn, maar net enorme leefgebieden voor diverse fauna en flora. De stedelijke openbare ruime moet daarom herdacht en heropgebouwd worden op een inclusieve manier – zodat zowel mensen als planten en insecten zich er thuis voelen. Het is voor Castro de enige manier om de huidige klimaatcrisis aan te pakken. Creatieve verhalen – zoals de geluidskunstinstallaties op deze expo – kunnen ons helpen om op een andere manier naar de klimaatuitdagingen te kijken. 
“Geluid kan een enorme bron van inspiratie zijn, het triggert onze verbeelding en zet aan tot actie. In tegenstelling tot beeld, dat oppervlakkig blijft, zet geluid ons middenin onze omgeving en brengt ons dieper bij de kern” – Raquel Castro
Verspreid over maar liefst vijf Europese steden, brengt de tentoonstelling Sound Art in Public Spaces het publiek in een onbekende maar zinnenprikkelende omgeving. Deze auditieve ervaring laat je niet onberoerd en zet je recht tegenover de natuur: hoe gaan wij ermee om, welke impact hebben onze keuzes op ons als mens en de andere organismen van onze planeet, ieder met zijn noden en levensritmes. Geluidsinstallaties vormen de kern van de tentoonstelling met als doel nieuwe inzichten teweeg te brengen en aandacht te vestigen op noodzakelijke maatschappelijke veranderingen. 
Raquel Castro (1976) is een Portugese soundscape onderzoeker, documentairemaker en curator van geluidskunsttentoonstellingen. Haar oeuvre omvat uitgebreid en veelzijdig onderzoek naar geluid, maar ook mediaproducties en curatorschap binnen de geluidskunsten.