Langs de Doornstraat, in een volledig nieuw ingerichte ruimte van FONDART, in de schaduw van Texture museum van vlas en textiel, is Hilde Vandaele Gallery te gast. Ze presenteert er de tentoonstelling 'from the inside out’ met werk van kunstenaars Bram Van Breda (°1992, BE) en Michaël de Kok (°1958, NL).
De tentoonstelling bevraagt de verbondenheid tussen onze directe omgeving, stedelijke contexten en natuurlijke landschappen. In dit tijdperk waarin het aardse klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit - het Antropoceen – wordt duidelijk sterk de zoektocht is naar nieuwe alternatieven en innovatieve denk- en maakprocessen. Bram Van Breda verbeeldt zijn impressies met recuperatiemateriaal en nodigt de kijker uit tot verbinding. En Michaël de Kok onderzoekt vanuit zijn verwondering de gelaagdheden van het hedendaagse landschapsbeeld.
Natuur en omgeving blijven in hun voorstelling complex en gelaagd, en als mensen kunnen we dit misschien slechts gedeeltelijk waarnemen en begrijpen, ook al omdat we er onlosmakelijk mee verbonden zijn. Een van de metaforen voor deze onvermijdelijke intimiteit is het perspectief van binnenuit. “Met de grond, de breuken, de bomen en de wortels overal om ons heen, kunnen we het gevoel krijgen dat de huid van de aarde als het ware als een handschoen is omgedraaid en dat we ons in een diep omhulsel bevinden in plaats van op het oppervlak van een planeet.”
[1]De tentoonstelling 'from the inside out’ verwijst dan ook zowel naar het maakproces van beide kunstenaars, waarin de materie zelf tot spreken wordt gebracht (textiel of verf), als naar de innerlijke ruimte waar verwondering kan ontstaan.
In het werk van de Belgische kunstenaar Bram Van Breda (1992°) wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van recuperatiematerialen. Zijn unieke werkwijze werd in 2017 opgemerkt door trendforecaster Lidewij Edelkoort, die hem erkende als Internationaal Design Talent. Momenteel werkt hij aan een project in samenwerking met het internationale jeans merk G-Star RAW. Op hun uitnodiging creëert Bram Van Breda het werk Streams, dat uitsluitend zal bestaan uit Jeans restmateriaal, met de vitaliteit van water als centraal thema. De fabricage van jeans, gemaakt uit katoen, gekleurd en meermaals behandeld, is immers één van de meest vervuilende en waterconsumerende productieprocessen.
Het kunstwerk zal deel uitmaken van een internationale communicatiecampagne waarin G-Star RAW inzicht en verantwoordelijkheid toont rond milieurisico’s en duurzaamheid.
Streams wordt voor het eerst getoond tijdens de expo from the inside out tijdens het WONDER CREATIVITY FESTIVAL 2024 in Kortrijk.
Artist talk: zaterdag, 26 oktober 2024, om 16:00
Els Wuyts gaat in gesprek met beide kunstenaars.
[1] vrij vertaald naar Alexandra Arènes, Bruno Latour en Jérôme Gaillardet, ‘Giving depth to the surface: An exercise in the Gaiagraphy of critical zones’, 2018 uit tekst ‘– ijl en ijler –‘ van Lut Pil, 2023
Foto credits: Bram Van Breda
Detail artwork ’streams'
[1] vrij vertaald naar Alexandra Arènes, Bruno Latour en Jérôme Gaillardet, ‘Giving depth to the surface: An exercise in the Gaiagraphy of critical zones’, 2018 uit tekst ‘– ijl en ijler –‘ van Lut Pil, 2023